Οδηγίες Ψυχολόγου

Μήνυμα Ψυχολόγου κυρίας Βάσια Ιωσηφίδου. 

 

Αγαπητοί μαθητές της Γ ’Λυκείου,

Είμαστε μία ανάσα πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αρχικά να πω ότι αναγνωρίζω το πόσο πολύ έχετε προσπαθήσει και ότι σας θαυμάζω που έχετε προσαρμοστεί και ανταπεξέλθει στις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζήσαμε. Μέσα από αυτή την επικοινωνία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τις ημέρες των εξετάσεων.

Κατά τις ημέρες των εξετάσεων:

  • Φροντίζουμε να ξυπνήσουμε και να ετοιμαστούμε εγκαίρως, για να μην έχουμε και το επιπρόσθετο άγχος αν θα προλάβουμε.
  • Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής πριν μπει κανείς στην αίθουσα ή το πρωί λίγο πριν φύγει από το σπίτι άλλους τους βοηθάει και άλλους τους αγχώνει, πράξτε αναλόγως.
  • Αποφεύγουμε τους συμμαθητές που μας μεταδίδουν στρες και προτιμούμε ήρεμα και χαλαρά άτομα.
  • Όταν πάρουμε τα θέματα μπροστά μας, ξεκινάμε από αυτά που μας φαίνονται πιο εύκολα. Διαβάζουμε το κάθε θέμα προσεκτικά, υπογραμμίζοντας τις λέξεις-κλειδιά.
  • Αν ξεχάσουμε κάποια λέξη ή κολλήσουμε κάπου, βάλουμε ένα σημάδι για να το θυμηθούμε, αφήνουμε κενό και συνεχίζουμε, με σκοπό να επανέλθουμε μετά. Εφόσον το ξέρουμε, θα μας έρθει αργότερα που θα είμαστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
  • Αν δεν προλαβαίνουμε, δεν είμαστε σίγουροι για κάποια απάντηση ή ξέρουμε λίγα μόνο πράγματα, γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε. Είναι σίγουρα προτιμότερο από το να μην απαντήσουμε καθόλου.
  • Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, γράφοντας ευανάγνωστα και τακτικά. Ένα καλογραμμένο γραπτό ανεβαίνει στην εκτίμηση του βαθμολογητή.
  • Τελειώνοντας, διαβάζουμε πάλι με προσοχή το γραπτό μας πριν το παραδώσουμε, γιατί όλο και κάτι θα βρούμε να διορθώσουμε.
  • Εκμεταλλευόμαστε όλο τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης αισθανθούμε ότι το άγχος μας ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πίνουμε λίγο νερό και αναπνέουμε αργά σε 3 χρόνους: εισπνοή-κράτημα αναπνοής-εκπνοή.
  • Αφού τελειώσει η κάθε εξέταση, δεν ασχολούμαστε ξανά το μάθημα που γράψαμε.
  • Κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας π.χ. μια βόλτα μ' έναν φίλο και χαλαρώνουμε πριν αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μάθημα.

Μην ξεχνάτε:

Το άγχος είναι μία φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση του οργανισμού μας. Έχει βιολογικό υπόβαθρο και εμφανίζεται συνήθως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με άγνωστες ή «απειλητικές» καταστάσεις καθώς και πριν από απαιτητικές δοκιμασίες στη ζωή μας. Μπορεί να εκδηλωθεί ως ένταση στο σώμα και συνοδεύεται με ένα αίσθημα ανησυχίας και πολλές φορές και με σωματικά συμπτώματα. Ταυτόχρονα όμως το άγχος είναι αυτό που μας κινητοποιεί να γίνουμε παραγωγικοί, να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις, να μείνουμε συνεπείς σε χρονοδιαγράμματα και να συντονίσουμε την προσπάθειά μας. Είναι σύμμαχός μας, αρκεί να το κρατάμε υπό έλεγχο. Η οργάνωση και το πρόγραμμα, η σωστή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και οι θετικές σκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του άγχους.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα κομβικό σημείο στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αλλά σε καμία περίπτωση το μόνο σημαντικό. Ακόμα και εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει, δε σημαίνει και δεν πρέπει να μεταφραστεί σαν ακύρωση όλης της εξελικτικής σας πορείας και της προσπάθειάς σας μέχρι σήμερα.

Οι πανελλαδικές είναι μόνο ένα κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής σας. Γράψτε την δική σας ιστορία!

Καλή επιτυχία!

Βάσια Ιωσηφίδου